fbpx

 1. Bila hendak memulakan perjalanan anda mesti memanaskan kereta anda dulu kan? Anda mestilah membiarkan enjin anda hidup sekurang-kurangnya 30 saat sebelum memulakan pemanduan. Tak perlu tekan pedal kerana ia akan membazirkan minyak sahaja.
 2. Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak pada waktu panas, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda. Oleh dengan itu, bagi mengurangkan kerugian petrol anda ‘hilang’ ditelan angin hendaklah  mengisi petrol di awal pagi atau di waktu malam.
 3. Isi minyak dengan perlahan-lahan, cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki. Cara ini akan dapat mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik separuh penuh sahaja.
 4. Seterusnya, perhatikan tekanan angin tayar anda. Pastikan tekanan tayar and mencukupi kerana ianya memberi faktor kepada berat kenderaan. Jika tekanan tidak mencukupi kereta menjadi berat dan menyebabkan penggunaan minyak bertambah lima peratus kerana geseran tayar yang berlebihan.  
 5. Dari segi pemanduan, anda mestilah memandu kurang daripada 90km/h kerana memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) akan meningkatkan dengan ketara penggunaan minyak.
 6. Jika memberhentikan kereta untuk sementara waktu seperti menunggu di tepi jalan. Seeloknya matikan kenderaan anda dan elakkan dari menekan pedal.
 7. Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran minyak kerana enjin menjadi lebih pantas. Gunakan mood ekonomi jika kereta anda memilikinya.
 8. Jika anda ingin berhenti di tempat yang dituju elakkan daripada brek mengejut. Perlahankan kereta secara beransur-ansur perlahan.
 9. Apabila cuaca luar sudah sejuk, dinasihatkan untuk mematikan aircond kereta anda kerana penggunaan minyak akan meningkat sebanyak 10% jika menggunakan aircond.
 10. Pastikan tingkap kereta ditutup semasa memandu untuk melancarkan pergerakkan kereta. Jika tidak, kereta akan mengalami rintangan angin menyebabkan kereta bergerak perlahan dan menyebabkan anda menekan minyak lebih banyak untuk bergerak.
 11. Anda juga dinasihatkan untuk menjaga minyak enjin anda. Kerana terdapat banyak jenis minyak enjin yang mampu menjimatkan minyak kereta anda antaranya ialah Cleantech Oil. Clentech oil juga akan membuatkan enjin anda lebih power bila memandu.

Kelebihan Cleantech Oil 

-Melindungi enjin dan anti geseran
-Operasi enjin yang lebih sunyi dan lancar
-Mengurangkan kos penyelenggaraan
-Mengurangkan suhu semasa perjalanan
-Mengurangkan penggunaan bahan bakar
-Meningkatkan kuasa enjin
-Membekalkan pelinciran yang menahan tekanan

Hubungi pihak kami dengan segera!

Encik Hafiz : 017-966 9563

Leave a comment